Vandra eller bila längs Blue Ridge Mountains

Blue Ridge Mountains är känd för sin blåaktiga färgton vid betraktelse på avstånd. Den blå färgen som namngivit Blue Ridge Mountains kommer från att ämnet isopren släpps ut i atmosfären från skogen, vilket bidrar till ett karakteristiskt dis över bergen.

Fotot föreställer Blue Ridge Mountains som är en geomorfologisk provins i Appalacherna, en bergskedja längs kusten i nordvästra USA. Appalacherna börjar i Newfoundland i Kanada och sträcker sig ända ner till centrala Alabama i södra USA, inte långt ifrån Mexikanska golfen. Denna provins består av fysiografiska regioner som delar Roanokefloden. Bergskedjan Blue Ridge Mountains börjar vid den sydligaste delen i Georgia, och slutar norrut i Pennsylvania. Väster om Blue Ridge och den största delen av Appalacherna, ligger Appalachian Valley.

I Blue Ridge provinsen finns två stora nationalparker: Shenandoah National Park i norra delen och The Great Smoky Mountains nationalpark i södra delen. Blue Ridge innehåller också Blue Ridge Parkway, en 755 km lång scenisk väg som förbinder de två parkerna.

Spektakulär natur och en skön kultur

Bara 15 minuter utanför Blue Ridge Parkway finns ”The Natural Bridge”, ett naturligt underverk.

”Discover Virginia’s immense Natural Bridge – a National Historic Landmark shaped by Mother Nature over hundreds of years from twenty stories of solid limestone rock; then descend 34 stories and explore the deepest caverns on the East Coast” / Naturalbridgeva.com

Här finns även en mängd originella museer och en levande by som visar livet för indianerna som en gång bebodde området. Hela kedjan av kullar har många kulturella platser att besöka, mysiga ”Ins”, fantastisk natur, gästvänliga människor som lever en lugn livsstil.

”Blue Ridge Parkway är fantastisk. Utsikten är enastående och det är mycket värt bilresan. Det finns gott om stopp längs vägen för att komma ut och ta lite sagolika bilder … även om du är amatör”. / J Williams

”Vi började med ett besök på ett Visitors Center nära Henderson för att plocka på oss lite information och gick sedan på Blue Ridge Parkway mellan Henderson och Asheville i North Carolina. Körde i sakta mak. Vägen är gjord för att köra avslappnat med maxhastighet på 45 mph och det finns mycket att se. Vi gjorde förstås en hel del stopp och det var lätt att komma i samspråk med folk, både andra turister och ”locals” på dinern.” / 

Stig Björne