Grand Canyon National Park

Grand Canyon skapades av Colorado-floden som grävt sig ner i ett stort ökenlandskap i Arizona, USA. 1979 kom Grand Canyon drar årligen turister från hela världen. Grand Canyon finns upptagen på flera listor över världens sju naturliga underverk.

Grand Canyon är 46 kilometer långt, mellan 400 meter 24 kilometer brett samt upp till 1600 meter djupt. Grand Canyon innehåller många olika gamla bergarter med många fossiler. Det övre lagret består av kalksten och som är 250 miljoner år gammal. I tusentals år har Grand Canyon bebotts av ursprungsbefolkningar, indianstammar, som byggde bostäder i grottor och i canyons. Landhöjning och plattektonik skapade sediment som senare höjdes flera hundratals meter uppåt och skapade Coloradoplatån. Grand Canyon är en geologisk formation urholkad i denna platå. Temperaturer på den norra platåsidan är lägre än på den södra sidan på grund av den högre höjden på 2438 meter över havet.

Läs mer på Stig Björne Resor & Platser